"Look at this stuff, isn't it neat!"

Heippa kalaset! Long time no see!

Ajattelin heti näin alkuun repäistä teille erittäin tuhtitietoista tekstiä hyvittämään hiljaisuutta. Aikomukseni on kahdessa osassa käsitellä ja tutustuttaa teitä meidän tärkeimpiin työvälineisiin eli merenneidon pyrstöihin! Saan paljon kysymyksiä viikottain koskien pyrstöjäni sekä pyrstöjä ja niiden hankintaa yleensä. Ajattelin nyt avata tätä suurta "mysteeriä".

Ensimmäisessa blogipostauksessa käyn läpi omaa kahta nykyistä pyrstöäni. Seuraavassa postauksessa esittelen teille mitä kaikenlaisia pyrstöjä on, mistä materiaaleista ne on valmistettu sekä yleistä good-to-know- tietoa, joka varmasti on hyödyllistä mikäli olette kenties pohtineet oman pyrstön  hankintaa ;) Teen vielä erillisen postauksen lasten pyrstöistä, joten stay tuned! Tästä lähtee!



PYRSTÖ, työväline ja taideteos

Todella moni kysyy kuinka monta pyrstöä omistan tällä hetkellä. Vastaus on yhteensä huimat 9 pyrstöä. Niistä 2 on platinasilikoonisia proteeseja ja 7 tekstiilisiä lasten pyrstöjä, joita käytän merenneito-kurssitoiminnassa. Pyrstöt on kuin, öh, kenkiä (?) ja niin hassulta kun se tuntuukin, ei niitä koskaan voi olla liikaa :D (varsinkin jos ne on aktiivisessa käytössä)
Keskityn kuitenkin tässä postauksessa kahteen silikooniseen pyrstööni. Käsittelen tekstiiliset versiot seuraavassa blogipostauksessa yhdessä muiden pyrstölaatujen kanssa. 

Molemmat pyrstöni painavat n. 14-15kg per pyrstö. Niiden pituus vaihtelee evän muodosta riippuen lähes kahdesta metristä yli kahteen metriin. Voin käydä makaamaan pyrstön viereen ja se on silti pidempi kuin minä, vaikka kuinka varpaita koittaa suoristella ja ruhoa venyttää.



Minä ja valtava lötjäke. Jaksaa jaksaa kantaa kantaa!



Olen nimennyt molemmat omat pyrstöni, lähinnä omaa arkea helpottaakseni ja no, koska miksikäs ei. On paljon helpompi nimetä tavarat, joilla ei ole spesifoivaa nimeä jo entuudestaan. Pyrstö 1 ja Pyrstö 2 osottautui erittäin hankalaksi esimerkiksi keikalle pakatessa...
Pinkki pyrstöni kulkee lempinimellä Ursula pienen merenneidon pahiksen mukaan ja uusin sini-violetti tulokas nimellä Selene kuuhun liittyvän mytologiansa johdattelemana. 
Molemmat ihania ällötys-prinsessa nimiä! :)



"Selene"
"Ursula"

Kuten aiemmin mainitsinkin molemmat pyrstöt on valmistettu aineesta, jota kutsutaan platinasilikooniksi (platinum cure silicone). Sen nimi liittyy materiaalin kemialliseen reaktioon valmistettaessa ja sitä käytetään mm. proteesitöissä kuten proteesiraajoissa, ihon/lihan kaltaisena materiaalina. Se on pehmeää, joustavaa, kestävää sekä myrkytöntä. 

Valmistustapoja on erilaisia kun puhutaan platinasilikonisista pyrstöistä. Niistä yleisin ja suosituin on kuitenkin useammasta osasta muotin avulla pyrstön rakenteen valmistaminen ja maalaaminen. Jokainen pyrstö on tehty täysin käsityönä, myös minun kappaleeni
Niissä näkyy tekijänsä näkemys, visuaalinen silmä sekä kädentaito. Yhden merenneidon pyrstön valmistaminen on vaativa prosessi, joka vaatii materiaalin tuntemusta rasituksesta kemiallisiin reaktioihin. Voikin sanoa, että jokainen pyrstö taideteos ja mieleton tietämyksen ja taidon kiteytymä.


Jokaisen (ainakin suurimman osan) pyrstön silikonisen kuoren alta löytyy myös monoräpylä, joka on nimensäkin mukaan yksi yhteinäinen räpylä molemmille jaloille. Monoräpylöitä on paljon erilaisia ja yleensä custom-töihin räpylän laadun saa valita itse. Uimarista itsestään on kiinni, minkä räpylän hän kokee itselleen parhaimmaksi.


openbiomi.fi
Keho.net
Swimminn.com

Silikoni itsessään ei tarjoa velttoutensa johdosta propulsiota. Jotta liikkuminen vedessä olisi vauhdikasta, lisätään pyrstön sisään monoräpylä :) 

Pyrstöevän sisään kätkeytyvä salaisuus, monoräpylä / mertailor.com

Maalaamattomat kasatut rungot / mertailor.com

Pehmeä silikonirunko mitoitetaan tilaajan mitoille, kuin räätäli takkia ompelisi. Jokainen istuvuus on siis henkilökohtainen, vaikka materiaali hieman joustaakin ja antaa täten hieman anteeksi. Pyrstön muotojen rakentaminen lähtee "kuvanveistosta". Ensin hahmotellaan muoto, halutusta muodosta otetaan muotti, johon valetaan materiaali. Valmis kasattu runko vielä maalataan.


finfolkproductions.com
finfolkproductions.com

Suunnittelu vaiheessa custom-työn tilaaja pääsee vaikuttamaan lopputuloksen ulkonäköön. Tilaaja usein valitsee itse muodon, väriyhdistelmät sekä monoräpylän laadun.

Pyrstön elämän kaari on huolenpidosta ja kulutuksesta riippuen muutamasta vuodesta 5-6 vuoteen. Pyrstön hankinnan jälkeen sen käytön yhteyteen kuuluu tiettyjä huolenpito "rituaaleja" kuten putsaamista, neutraloimista, kuivausta sekä paikkailua (ns. up keep). 

Välillä viimoset sentit voi olla vähän... hankalia.

Silikoninen puku istuu kuin hanskas ja on todella tiukka/ihonmyötäinen. Usein puvun päälle pukemiseen tarvitaan esim. vettä tai muuta liukastetta ihon kitkan minimoimiseksi. Pukua pitää päällä vedessä siihen muodostuva alipaine sekä monoräpylän jalkalenkit, jotka estävät jalkoja lipeämästä omalta paikaltaan. Vaikka pyrtö onkin maalla syntisen painava on se lähes neutraali eli painoton vedessä. 



Platinasilikonin mahdollistama realistisuus


Kaksi erilaisen valmistustavan pyrstöä, täyssilikoni ja silikonihybridi


Platinasilikoniset pyrstöproteesit ovat kaikesta outoudestaan huolimatta erittäin kysyttyjä. Niitä valmistaa muutama hassu yritys, jotka ovat suurimman osan vuodesta täyteen ammuttuna asiakkaiden tilauksista. Yhden pyrstön hintalappu saattaa nousta 1500€ aina 9000€ asti riippuen muotoilusta, käytetyistä väreistä sekä custom-työn määrästä. Lähes kaikki elokuvatason häntäproteesit on valmistettu Yhdysvalloissa.Valmistajiin lukeutuu mm. Merbella Studios, Mernation, Mertailor,  Finfolk Productions sekä muutama muu nouseva valmistaja. (Lisää erilaisista valmistajista voit lukea osoitteesta MerNetwork.com)

Pyrstöjen valmistajat tarjoavat useita erilaisia pyrstövaihtoehtoja silikonisen lisäksi ja tarjonta on niin laaja, että jokaiselle löytyy jotakin. Minkälaisia muita vaihtoehtoja on olemassa merenneidoiksi/merenpojiksi haluaville, siitä kerron lisää ensi postauksessa ;)

Kuplasuukkoja!



Kommentit

  1. Mistä löysit Ursulan? Vai tilasikko.. Eiku kumpi se oli minkä sait ei-mittatilaus-työnä..? Mutta kuitenkin mistä? :3

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Suositut tekstit