"Mitenkäs sitä nyt oikein merenneitoillaan?" Osa 1: Turvallisuus

Hei kalaset ja fisuset!

Vihdoin kiireiden jälkeen päästään potkaisemaan käyntiin blogisarjaa. Jee! Blogissa pyrin käymään läpi polttavia kysymyksiä liittyen merenneitoiluun, vinkkejä, turvallisuusasiaa sekä muita ohjeita, joista toivon olevan teille mahdollisimman paljon hyötyä tämän hauskan harrastuksen parissa. Kaikki kirjoittamani postaukset perustuvat omiin kokemuksiini ja mielipiteisiini esiintyjänä, harrastajana, sukeltajana ja ohjaajana. Tässä, kuten kaikessa toiminassa, on monta erilaista näkökulmaa. Nämä ovat minun näkemykseni.


Vedenalainen satuseikkailu Merenneito Riian johdolla Kuohussa


Turvallisuus ennen kaikkea


Mielestäni harrastuksessa kuin harrastuksessa turvallisuus pelaa erittäin suurta roolia, varsinkin tällaisessa muodossa, jossa vesi toimii elementtinä. Jotta harrastuksesta voi nauttia täysin siemauksin, on parempi pelata aina varman päälle.
  Vesi on ihmiselle yleensä kuitenkin suhteellisen vieras elementti, vaikka vietämmekin siinä ensimmäiset 9kk omasta elämästämme :) Vesi luo haasteita myös turvallisuuden kannalta merenneitoilulle. Se mahdollistaa paljon, se luo tunteen painottomuudesta, rauhoittaa, parantaa, mutta vesi osaa olla myös arvaamaton. Siksipä jokaisen merenneitoilijan olisi hyvä muistaa yleinen varovaisuus harrastaessa.

Merenneitoillessa nimensä mukaan matkitaan merenneitomaista liikehdintää ja tämä yleensä tapahtuu veden alla sukeltaen. Merenneidon jaloista löytyy myös usein pyrstö tai monoräpylä vauhdittamaan menoa. Merenneitoilu vaatiikiin aloittajalta jo hyvää uima- ja sukellustaitoa, jotta harrastuksen pariin voi siirtyä turvallisesti. Uima- ja sukellustaidon tärkeyttä en voi korostaa tässä asiassa koskaan tarpeeksi. Hyvät taidot minimoivat aina turhia riskejä.



Merenneitoilijan yleinen varuste eli pyrstö, joka yhdistää jalat 


Merenneitoilijan jalat ovat uinnin ajan tiiviisti yhdessä ja liikkuminen tapahtuu delffarilla eli tutummin delfiinipotkulla. Delfiinipotku rajoittaa tiettyjä alaraajan liikkeitä, jolloin esimerkiksi veden polkeminen jaloilla ei onnistu. Se voi olla kinkkisempää kuin aluksi luuleekaan. Tässä kohoaa tärkeäksi myös kellumisen ja scullingin taito (käsien edestakainen liike pinnalla pysymiseksi) kun jalat eivät olekaan normaaliin tapaan käytössä. Delfiinipotkun sekä muiden liikkeiden opetteleminen voi viedä aikaa ja niitä onkin hyvä harjoitella ensin tutussa ympäristössä (sopivan syvyisessä altaassa) ilman räpylää tai pyrstöä, jotta liikkeet tulevat tutuiksi. Kun liikkeet ovat mukavasti "taskussa", voi mukaan ottaa pyrstön/monoräpylän. Suurimman osan ajasta merenneitoilijalla on käytössään hienosäätöä varten vain kädet. Pyrstöllä pääsee karkeasti yksinkertaistettuna vain eteenpäin ja esimerkiksi kääntyminen vedessä/veden alla hoituu käsivedoilla. Tämä kannattaa ottaa huomioon liikkumisen haasteellisuudessa.


Merenneitoilijan muistilista


Kaikki merenneitojen pyrstöasuista painavat jonkin verran, etenkin kastuessaan. Lapsille ja nuorille suunnatut pyrstöt painavat yleensä noin 1-2.5kg. Suurimalle osalle jalkojen yhdessä oleminen voi olla haaste ja välillä pelkkään pyrstöönkin on hyvä totutella ihan kuivalla maalla ennen altaaseen suuntaamista. Merenneitoilussa on kyse kuitenkin ilosta ja hyvinvoinnista, joten tunne ensin itsesi mukavaksi ennen uuden yrittämistä. Älä koskaan yllytä itseäsi mihinkään, mistä et ole täysin varma. Älä ole uhkarohkea. Tee asioita vain oman osaamisesi mukaan äläkä huoli mikäli et osaa jotain asiaa samantien, harjoitus tekee yleensä mestarin ja taidot kehittyvät harrastaessa.
  Merenneitoiluun voi aina ottaa mukaan muitakin varusteita helpottamaan uiskentelua kuten maskeja/uimalaseja, snorkkelin, nenäklipsin, korvatulpat, uimalakin sekä tarvittaessa kellukkeita pinnalle huilimista varten. Pyrstöllä uiminen on paljon energiaa kuluttavaa puuhaa, vaikkei sitä heti uskoisi.



Snorkkeli ja maski auttaa vedenalaiseen maailmaan tutustuessa
(c) Juhani Väihkönen

Yksi hyvä nyrkkisääntö merenneitoiluun on sukeltajienkin noudattama yleinen sääntö "Älä koskaan sukella yksin!". Sama lause pätee myös merenneitoiluun, älä koskaan merenneitoile yksin. Pidä aina turvapari itselläsi, joka pystyy hätätilanteessa auttamaan. Alaikäisten, nuorten tai lasten, ei  tulisi koskaan merenneitoilla yksin vaan aina aikuisen valvovan silmän alla. Aikuisten olisi myös hyvä valistaa nuoria merenneitoilijoita miten hätätilanteissa kuuluu toimia. Hyviä linkkejä löytyy mm. SUHin eli Suomen Uimaopetus- ja Hengenpelastusliitolta.

Pelasta ja pelastu, näin toimin hätätilanteessa

  Merenneitoilu harrastus kannattaa aloittaa tutussa ympäristössä ja turvallisin paikka harjoittelulle on aina hyvin valaistu uima-allas. Luonnon vedessä tulee aina ottaa huomioon erinäisiä seikkoja kuten veden syvyys, mahdollinen virtaus, vedenlämpötila, näkyvyys veden alla, pohja ja mahdolliset esteet tai vaaralliset kohteet kuten pohjasta törröttävät puunrungot tai muut takertumisvaarat. Ennen luonnon vedessä uimista kannattaa uintipaikka tarkistaa huolella. Sameassa vedessä merenneitoilua en suosittele turvallisuussyistä, koska pinnan ja syvyyden arvioiminen on sameassa vedessä hyvin vaikeaa. Myöskään turvaparisi ei näe sinua tarpeeksi hyvin.




Merenneidot ovat ystävyyttä ja rauhaa vaalivia otuksia :) Joten on kohteliasta muistaa harrastaessa ottaa huomioon myös muut, oli kyseessä sitten muut uimarit, altaan käyttäjät tai ihan merenneitoilijat. Kohtelias käytös ja muille tilan antaminen ovat kaiken a ja o. Pyrstö on pitkä kapistus ja voi aiheuttaa ikävää vahinkoa kaverin naamalle läpsähtäessä.


Näiden neuvojen pohjalta merenneitoilijalle voisikin tehdä hyvän muistilistan, kas näin:





Tietyillä pikku ohjeilla, vinkeillä ja varovaisuudella merenneitoilusta pääsee nauttimaan täysin rinnoin (vaiko evin?). Se on oivaa ja yllättävän tehokasta liikuntaa, joka antaa mielikuvituksen lentää. Se kehittää lihaskuntoa, motoriikkaa ja edistää niin psyykkistä kuin fyysistakin hyvinvointia :) Merenneitoilua ei koskaan tarvitsekaan ottaa liian tosissaan, perusturvallisuus on kuitenkin jokaisen merenneitoilijan paras kaveri.


Seuraavassa blogipostauksessa on vuorossa "Pyrstöt"! "Pyrstöt"-osassa käsitellään lähinnä harrastustoimintaan yleisimmin käytettyjä tekstiilipyrstöjä, jotka käyvät loistavasti merenneitoilun aloittamiseen ja kestävät myös pitkälle harrastukseen.

"Sea" you soon and stay "tuna"! ;)

Best fishes,
Merenneito Riia

Kommentit

Suositut tekstit